Kvinne uten arbeid fikk kredittkort på dagen | Lånia.no 

Kvinne uten arbeid fikk kredittkort på dagen18.11.2014

Kvinne uten arbeid fikk kredittkort på dagen
En kvinne i 30-årene fikk i løpet av et par måneder flere hundretusener i kredittkortgjeld, selv om hun var uten arbeid, skriver VG i 18. nov. 2014.

Kvinnen som ønsker å være anonym fikk kredittkortsøknaden i posten og sendte den inn. Hun viste til siste års ligning da hun hadde arbeid, og fikk kredittkort på dagen. 

Bankene og kredittkortselskapene bruker i hovedsak historiske data for å avgjøre om kunder får kredittkort eller ikke, og klarer dermed ikke å avdekke kunder som har lav fremtidig inntekt, for eksempel ved arbeidsløshet. Dette medfører at kunder som har for lav betjeningsevne for kreditt likevel får kreditt, og kan føre til at man får en uhåndterlig forbruksgjeld.

For den anonyme kvinnen i 30-årene ble kredittkortgjelden for mye å betjene med hennes lave inntekt. Før hun mistet jobben hadde hun ikke problemer med å betale regningene, men da hun ble arbeidsledig begynte hun å bruke kredittkort for å betale regningene. Fra NAV fikk hun 63 % av inntektene hun hadde før hun ble arbeidsledig. Da begynte de ubetalte regningene å hope seg opp, og etter hvert begynte inkassoselskapene å ta kontakt med henne. De uløste betalingssakene gikk så over til namsmannen, kvinnen fikk betalingsanmerkninger og ble svartelistet hos bankene.

Kvinnen forteller at den dagen man får betalingsanmerkning, blir kreditorer mer pågående. En løsning for kvinnen var å inngå betalingsavtaler med de ulike inkassoselskapene, men langt i fra alle er like velvillige til å inngå slike løsninger. En siste løsning er alltid å søke om gjeldssanering, eller gjeldsordning i kommunen. Dette innebærer at man blir enige om et fast månedsbeløp som skal betales hver måned i 5 år, og deretter blir man gjeldsfri. Det blir imidlertid lite rom for utskeielser og dyre ferieturer mens man har en gjeldsordning gående. For kvinnen ble gjeldsordning løsningen på betalingsproblemene.

Les hele saken i dagens VG

Tilbake