Man kan spare mye ved å velge riktig forbrukslån | Lånia.no 

Man kan spare mye ved å velge riktig forbrukslån16.2.2017

Man kan spare mye ved å velge riktig forbrukslån
Spar penger med riktig forbrukslån

Forbrukslånmarkedet i Norge vokser hver eneste dag. Det kommer stadig nye aktører på banen, og nå er vi på et punkt der det rett og slett er litt mye å velge i. Fordelen med stor valgmulighet er selvfølgelig at du som forbruker kan skaffe deg svært gode betingelser. Allikevel er det lett å gå litt i surr i alle beregningene av effektiv og nominell rente, nedbetalingstid, termingebyrer og årsavgifter. Det som er sikkert og visst er at du kan spare ganske mange penger på å velge riktig forbrukslån. Her gir vi deg en gjennomgang av hvordan du velger riktig forbrukslån, og ting du må huske på når du skal søke.

Hvordan velger du riktig forbrukslån?

Det beste og riktigste forbrukslånet vil variere ganske mye fra forbruker til forbruker. Derfor bør du alltid starte søknadsprosessen med å finne ut av hva du egentlig trenger forbrukslånet ditt til. Hvor mye penger trenger du å låne? Hva skal du bruke de på? Hvor mye har du råd til å betale i månedsutgifter på lånet? Det er viktig å gjøre en grundig vurdering av alle disse spørsmålene før du begynner å kikke. Da blir det lettere å luke bort irrelevante tilbydere og ende opp med de som kan gi deg best mulige vilkår. Det kan også være lurt å søke etter forbrukslån sammen med det du skal bruke pengene dine til, for eksempel ’forbrukslån pusse opp bad’. Eventuelt kan du bruke en anbudsside til å søke om forbrukslånet ditt. Da vil du motta et utvalg av de beste tilbudene for dine behov.

Når bør du søke om forbrukslån?

Forbrukslån er svært gode hjelpemidler hvis du trenger å låne penger uten sikkerhet. De er spesielt praktiske til småprosjekter som oppussing av for eksempel bad eller kjøkken. Det er imidlertid noen ting du bør tenke nøye gjennom før du vurderer å søke om forbrukslån. For det første må du selv gjøre en vurdering av betalingsevnen din. Selv om banken godkjenner søknaden betyr ikke det nødvendigvis at privatøkonomien din i realiteten kan håndtere lånet. Derfor må du tenke på hva slags innvirkning månedsbeløpet vil ha på hverdagen din. Når du har forsikret deg om at et forbrukslån er håndterbart bør du begynne å stille deg selv andre spørsmål. Et godt sted å begynne er hvor mye penger du ønsker å bruke på et forbrukslån totalt sett. Fordi disse lånene er uten sikkerhet er rentene svært høye. Så hvis du for eksempel skal pusse opp badet må du for all del huske å legge til rentekostnadene når du vurderer totalprisen på oppussingen.

Rente på forbrukslån

Når vi da er inne på renter er dette en av de to viktigste faktorene når det kommer til å spare penger på riktig forbrukslån. Det er nemlig stor forskjell på de forskjellige rentene som tilbys på markedet i Norge. Og spesielt i de situasjonene hvor det er snakk om å låne flere hundre tusen kroner i forbrukslån spiller den effektive renta en stor rolle. Dette er også en viktig distinksjon å være klar over: forskjellen på nominell og effektiv rente. Det er en rekke tilbydere som reklamerer med nominell rente på forbrukslånene sine. Og selv om dette teknisk sett er renta på lånet i seg selv, er det den effektive renta du kommer til å måtte betale. Dette er kostnaden for å låne pengene pluss termingebyrer og etableringsavgifter. Men fordi renta beregnes kontinuerlig har også disse faktorene en forholdsvis stor innvirkning på totalkostnaden for forbrukslånet. Her er et eksempel på forskjellen mellom en effektiv rente på 16% og 20% på et lån til 250.000 kroner med 5 års nedbetalingstid:

 • Lånebeløp: 250.000 kroner
  Effektiv rente: 16%
  Rentekostnader: 102.928 kroner
  Totalkostnad: 352.928 kroner
 • Lånebeløp: 250.000 kroner
  Effektiv rente: 20%
  Rentekostnader: 134.172 kroner
  Totalkostnad: 384.172 kroner

Altså er en renteforskjell på 4% verdt 31.244 kroner.

Nedbetalingstid på forbrukslån

Den andre faktoren som vil ha stor innvirkning på totalkostnaden av forbrukslånet ditt er nedbetalingstiden. Hvor lang tid du bruker på å betale for et lån virker kanskje harmløst. Men det er svært viktig å være klar over at jo lenger nedbetalingstid du har, jo dyrere vil lånet bli. Det er fordi renta beregnes kontinuerlig, basert på det resterende lånebeløpet ditt. Når du betaler ned lånet ditt raskt kan ikke banken gjøre like mange rente-beregninger som hvis du bruker lengre tid på nedbetalingen. Og da blir lånet billigere totalt sett. Du betaler mer i avdrag og mindre i renter, helt enkelt fordi lånet ditt har kortere varighet. Det er også slik at forbrukslån som oftest har 12 terminer i året, og dermed 12 termingebyrer. Hvis dette gebyret er på 40 kroner vil forskjellen på 5 og 10 år, bare i termingebyrer, altså være 2400 kroner. Under er en gjennomgang av hvordan nedbetalingstid påvirker totalkostnaden på forbrukslånet ditt:

 • Nedbetalingstid: 5 år
  Lånebeløp: 75.000 kroner
  Effektiv rente: 17%
  Månedsgebyr: 50 kroner
  Kostnader renter og gebyrer: 33.871 kroner
  Totalkostnad: 108.871 kroner
 • Nedbetalingstid: 10 år
  Lånebeløp: 75.000 kroner
  Effektiv rente: 17%
  Månedsgebyr: 50 kroner
  Kostnader renter og gebyrer: 74.556 kroner
  Totalkostnad: 149.556 kroner

Dette er grunnen til at du alltid bør forsøke å betale ned på forbrukslånet ditt så raskt som mulig. Lånet vil koste deg betydelig mye mindre totalt sett når du begrenser nedbetalingstiden. Og du kan spare veldig mye penger på å velge det riktige forbrukslånet, ved å passe på rente og nedbetalingstid.

Tilbake